Det bedste legetøj

Legetøjs-industrien er enorm, og den kan være rigtig svær at navigere i når man med de bedste intentioner vil forsøge at finde det helt rigtige legetøj til børnene. Der er efterhånden mange hensyn at tage, udover selvfølgelig børnenes interesser, og tit er det forbundet med en del kompromisser at købe legetøj.

Så hvad betyder “Det Bedste Legetøj”? Hos Kaptajn Grøn handler det både om kvalitet og om producenternes ansvarlighed i forhold til at producere legetøjet under hensyntagen til miljø, sundhed og etik. Men så handler det også mere indirekte om hvordan man har og behandler sit legetøj og om hvordan dette spiller sammen med de værdier man som forældre gerne vil give videre til sine børn.

  • Jeg ønsker at mine børn har en tilpas mængde legetøj som de er glade for og bruger tit.
  • Jeg ønsker at lære dem at passe på deres legetøj i stedet for at behandle det som ”Jamen, vi kan da bare købe noget nyt!”.
  • Jeg ønsker at deres legetøj er af god kvalitet og ikke går i stykker for et godt ord.
  • Jeg ønsker at vi (både jeg og børnene) med glæde kan give legetøjet videre når interessen forsvinder.
  • Jeg ønsker at lære mine børn om genbrug og om at tage hensyn til miljøet.
  • Og så ønsker jeg helt generelt at lære mine børn at være socialt ansvarlige og tænke på andre end dem selv.

Det er ud fra disse kriterier og ønsker at jeg og mine “kvalitets-testere” går på jagt efter Det Bedste Legetøj til Kaptajn Grøn’s glade medlemmer.

Jesper Asbirk med “kvalitetstesterne” Mikkel og Emil

Brands

Herunder kan du se hvilke brands der har bestået de grundige kvalitets-testeres skrappe prøver og har fået plads i shoppen.

bObles

De meget populære bObles figurer findes efterhånden i hjemmet hos de fleste småbørnsfamilier. Og det er med god grund. De er udført i fast EVA-skum uden de farlige ftalater og har alligevel en dejlig blød og skridsikker overflade der ikke efterlader mærker i hjemmet. De er nemme at rengøre og vedligeholde og er utroligt robuste.

bObles er udviklet som det perfekte tumlelegetøj til især de små børn med stor fokus på motorik og kropsbevidsthed. De fås i alverdens flotte farver, og så er der også fra producentens side tænkt over at det skal kunne pakkes væk efter brug. Således kan mange af figurerne samles så de fylder så lidt som muligt.

Besøg evt. bObles hjemmeside for yderligere information.

LEGO Duplo

Findes der bedre legetøj end LEGO? Det ikoniske danske legetøjs-brand har spillet en stor rolle i mange børns opvækst gennem det meste af de sidste 100 år. Det er dybt inspirerende for børn i alle aldre at kunne bygge noget og give det liv gennem legen, og LEGO er indbegrebet af at bygge.

Som en af verdens førende legetøjs-producenter tager LEGO et stort ansvar og går forrest f.eks. når det kommer til kampen for at forbedre vores klima. Begreber som genbrug, bæredygtighed og CO2-reduktion er højt på dagsordenen ligesom koncernen går langt for at sikre at deres produktion foregår med stor hensyn til f.eks. menneskerettigheder og meget andet.

Tag også et kig på Lego’s hjemmeside.

Schleich

Det er svært at finde legetøj der fungerer så godt som Schleich’s store udvalg af legetøjs-figurer og tilbehør. Det er produceret i flere forskellige plast-typer, som alle har gennemgået en skrap tysk kvalitetskontrol, så de opfylder alle gældende lovkrav og retningslinjer for at kunne bruges som legetøj. Derudover samarbejder Schleich med Verdensnaturfonden (WWF) og bidrager bl.a. til at beskytte truede dyrearter fra udryddelse.

Schleich’ s figurer er utroligt slidstærkt som legetøj. De tåler virkelig lidt af hvert, og så er de meget nemme at rengøre og vedligeholde. Måske er Schleich mest kendt for deres dyre-figurer, men de producerer meget andet kvalitetslegetøj som f.eks. dinosaurer, smølfer og fantasi-figurer og drager fra fantasi-verdener som Eldrador og Bayala.

Besøg Schleich’s hjemmeside for mere info.

BRIO

Det er vist de færreste forældre der ikke kender til, og selv har leget med, den klassiske togbane fra kvalitetsmærket BRIO. Og der er en god grund til at der stadig den dag i dag er efterspørgsel på togbanerne: Det er bare kvalitetslegetøj! Simpelt, funktionelt, solidt, intuitivt og sjovt. Og så er det produceret med ansvarlighed overfor den verden vi lever ved brug af bl.a. FSC-certificeret træ og meget mere.

BRIO togbanen har gennemgået en masse forandringer gennem tiden, men bygger stadig på samme solide skinner, der er nemme at rengøre og vedligeholde. Masser af nye muligheder er opstået med togbanerne som tiden er gået, og en togbane fra BRIO bliver kun sjovere og sjovere.

Se evt. BRIO’s hjemmeside for yderligere inspiration.

RABO Moon-Car

Enhver institution med respekt for sig selv er i besiddelse af en garage fuld af RABO Moon-Cars i forskellige udgaver. Det klassiske køretøj kom på markedet helt tilbage i 1978, og mange Moon-Cars fra den tid kører stadig i dag. De er utroligt robuste, og holder virkelig høj kvalitet i konstruktionen, og så er de nemme at vedligeholde og få reservedele til.

Legeværdien er rigtig stor med en Moon-Car, som kan bruges til alverdens racer- og trafiklege. Den er sjov at køre i med det patenterede styretøj, og kan indstilles så den passer til mange aldre. Og sikkerheden er også i top. En Moon-Car fra Rabo bærer CE-mærket der kun tildeles produkter der består de strenge europæiske sikkerhedskrav.

Du kan læse mere om den klassiske Moon-Car på RABO’s hjemmeside.

Grimm’s

Grimm’s laver det flotteste legetøj af det lækreste træ man kan finde. Designet er tidløst i en simpel minimalistist stil, der inspirerer børns fantasi og kreativitet i legen, og kvaliteten af legetøjet er på højeste niveau.

Virksomheden er naturligvis FSC-certificeret, og lægger stor vægt på bæredygtighed i alt hvad de gør. De bruger grøn energi i deres produktion, benytter genbrugelig emballage, genbruger rest-træ og meget mere.

Grimm’s egen hjemmeside kan du læse meget mere om deres lækre legetøj.

HABA

Den store tyske legetøjs-producent, Haba, er mest kendt i Danmark for den ikoniske kuglebane med de små glaskugler. Men de laver også en masse andet legetøj og børneudstyr, der frem for alt er kendetegnet ved at være solidt og robust, men også stilfuldt og intuitivt.

På samme måde som de andre store kvalitets-brands går de også meget op i at passe på miljøet. Især deres træ-produkter lever op til begrebet bæredygtighed, og de bruger kun PEFC/FSC certificeret træ fra deres egne skove i Tyskland, hvilket bekræfter deres fokus på bæredygtig skovforvaltning. Hele deres produktion er også placeret lokalt i Tyskland for at minimere transporten for miljøets skyld.

Tag et besøg på HABA’s hjemmeside og se hvad de ellers byder på.